нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Навиците, които ни приближават към старостта

Снимка: Shutterstock

Не само от гените ни зависи как ни променят и ще ни променят годините. Ние също можем да влияем на процесите на стареене. Уви, в повечето случаи, без дори да знаем, по-скоро ги ускоряваме, вместо да ги отдалечаваме. Ето как:

Спим на една страна

Сънят по корем или на една страна влияе негативно на кожата, която с времето губи еластичността си. Когато цяла нощ притискаме лице във възглавницата, ние не й даваме възможност да диша. А на сутринта се събуждаме с дълбоки бръчки по лицето, които дълго не се разнасят.

Не следим за осанката си

Поне веднъж в живота си всеки от нас е чувал предупреждението „Не се изгърбвай!“. Неправилната осанка товари мускулите до степен на болезнена умора. Изправете рамене и веднага ще усетите как походката ви се променя. Стъпвайте гордо и уверено, и  това скоро ще се превърне в естественото ви излъчване на силен, енергичен и здрав човек.

Защитаваме ли се от слънцето?

Да, няма нищо по-добро за свежия вид от приятния, равномерен тен, но с уговорката, че лицето е по-особен случай. Всички знаем, че ултравиолетовите лъчи са основната причина за стареенето на кожата. Затова, не забравяйте – дневният крем за лице задължително трябва да е със слънцезащитен фактор. Дори и през зимата, дори и в града – поне SPF 20.

Злоупотребяваме с отоплението

В предверието на студените есенни и зимни месеци добре е да си припомним, че при нагряване въздухът става сух и това се отразява на косата и кожата ни. Ако нямате възможност да регулирате отоплението, старайте се да проветрявате помещенията по няколко пъти на ден.

Недоспиването

Когато спим по-малко от 8 часа на денонощие, организмът не успява да се възстанови. Не случайно всички холивудски актриси са възприели максимата, че сънят е най-добрият козметик.

Източник: abcfact

още по темата
още от Наука и здраве