Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-опасните наркотици в глобален мащаб

103

Снимка: Shutterstock

Пристрастяващите наркотици могат да имат унищожителен ефект върху човешкия живот, но за обществото се оказва, че най-опасните не са точно тези, за които вероятно си мислите. Всъщност, алкохолът и тютюнът са по-увреждащи от останалите, т.н. “твърди наркотици”, според доклада на ново изследване.

Пушенето и пиенето на алкохол причиняват на човечеството четвърт милион еквивалент на инвалидо-години, докато твърдите наркотици прибавят “само” десетки милиони. Това са години, изгубени поради преждевременна смърт или изживяни с теглото на заболявания като сърдечно-съдови заболявания и ракови заболявания.

Докладът не твърди, че една бира води до същите здравословни последници като една доза хероин или кокаин. Но в реалния живот на човечеството, взето като цяло, именно нещата, които приемаме всеки ден, ни вредят най-силно.

По отношение на ефектите си върху смъртността и заболеваемостта на обществото точно алкохолът и тютюнът са онези вредители, които са най-лоши, и може би това трябва да ни накара да се замислим за нещата, които са наистина важни за нас и нашите тела. 

Прочетете пълния текст на страницата на Obekti.bg.

още от Наука и здраве
19
Събота
Януари