нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Откриха най-древната ДНК в света

Getty Images

Най-старата човешка ДНК, открита до момента в света, принадлежи на жена, живяла на територията на днешна Чехия преди 45 хил. години. Откритието е направено при анализ на черепа ѝ от изследователи от Института за наука за човешката история Макс Планк в Германия, а статията с резултатите от проучването е публикувана в списание Nature Ecology and Evolution.

То показва, че жената принадлежи към първата група на Homo Sapiens, която мигрира в Европа от Африка. Предполага се, че неандерталците са нейни предци от пето или шесто поколение. 

Според авторите на изследването ДНК-то на тази жена не се среща при хора, живели по-късно на територията на Европа или Азия. "Доста интригуващо е, че най-ранните съвременни хора в Европа в крайна сметка не са оцелели и преуспели!", казва Йоханес Краузе, старши автор на изследването.

Според учените това откритие потвърждава факта, че представители на съвременния човешки вид са живели рамо до рамо с неандерталците дълго време, които изчезват преди 40 хиляди години. Това сочи не само тяхната ДНК, но и белезите на обща култура като украшения от зъбите на животни например, които са правени и от неандерталци.

По-рано международен екип от изследователи откри, че неандерталците, най-близките изчезнали човешки роднини, са имали способността да възприемат и възпроизвеждат човешката реч.

още от Наука и здраве