нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Работата на компютър води до късогледство. Дали?

Снимка: Guliver / iStock

Специалисти разобличиха популярен мит, с който ни плашат нашите майки и баби. А именно, че работата на компютър е причина за късогледство.

В действителност продължителната работа на компютър е причина за зрителната умора и намалява остротата на зрението. Но затова е виновен не само компютърът, а организацията на работното място и режимът на работа.

Първото, на което трябва да обърнете внимание и, яркостта на екрана и да я настроите на най-подходящия за вас режим. Добре е да не е много ярък.

Лошият вариант е да няма допълнително странично осветление в стаята. И, ако наистина се налага да работите през нощта, включете осветление и сложете екрана на компютъра на режим

Night Shift или Twilight

Екранът на компютъра трябва да е на разстояние не по-близо от

60-80 сантиметра,

за да не настъпи бърза зрителна умора, а по-късно това да доведе и до късогледство. За да проверите на бързо дали сте на точното разстояние, просто протегнете ръка – нека да може да я докосва екрана.
Мониторът трябва да е

на 10-20 сантиметра под нивото на очите 

А най-важното при работа на компютър е периодично да давате на очите си почивка. За това е достатъчно

на всеки 20 минути да отделяте поглед от екрана,

и да гледате нещо друго, което е по-отдалечено и то в продължение поне на 20 секунди. И този предмет да е поне на 6 метра разстояние, съветват експерти.

Източник: Новите родители

още от Наука и здраве