нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Създадоха ново поколение осветителна система, по-ефективна от LED крушките

Снимка: Shutterstock

Екип от изследователи от сингапурския технологичен университет Nanyang проектира интелигентно устройство, което може да осветява подземните пространства като същевременно намалява използването на енергия. И всичко това чрез метод, толкова прост, колкото и ефективен. При него се свързва края на оптичен кабел, способен да провежда светлинни лъчи, към прозрачна акрилна пластмасова сфера.

Устройството, което учените показват в списанието Solar Energy, работи по следния начин: когато акрилната сфера е изложена на пряка слънчева светлина, тя фокусира входящите светлинни лъчи върху оптичното влакно, които след това могат да бъдат пренесени в тъмно пространство, за да го осветят. По този начин се намалява зависимостта от традиционните енергийни източници за осветление, възползвайки се от дневната светлина, която да се предава в подземните пространства.

Изобретението ще бъде разположено на земята и подобно на лещата на лупа, акрилната топка ще действа като слънчев концентратор, позволявайки на паралелните лъчи слънчева светлина да образуват остър фокус на противоположната страна. Фокусираната слънчева светлина се събира в единия край на оптичния кабел и се транспортира по него до другия му край, който е разположен под земята. 

Координатите на системата за глобално позициониране (GPS) на местоположението на устройството са предварително заредени в системата, което ви позволява да определите къде да фокусирате, за да уловите максимална слънчева светлина по всяко време.

При условия на слаба осветеност LED крушка, поставена до излъчващия край на влакното, който действа като резервно копие, автоматично ще се включи. Това ще гарантира, че подземните пространства постоянно се осветяват от устройството.

Прототипът на устройството, висок 50 см и тежи 10 кг, е създаден с цел да намали необходимостта от използване на традиционни енергийни източници за осветление под земята. За да го защити, устойчива прозрачна пластмаса с дебелина 3 милиметра образува купол около устройството, като по този начин предотвратява увреждането му от факторите на околната среда като прах и ултравиолетова светлина.

Освен това той е проектиран да функционира като улично осветление през нощта. Това означава, че устройството е достатъчно компактно, за да се монтира на стълб и може да бъде произведено от материали, които обикновено се предлагат на пазара. То ще разполага с LED крушка на излъчващата светлина крайна страна на влакното, която ще се включва автоматично при залез слънци, по време на дъжд, облачно небе или при условия на слаба слънчева светлина. 

Източник: elconfidencial.com

още от Наука и здраве