Затвори

Вие сте два мозъка, събрани в една личност

Shutterstock

Думи като "умопобъркващо" днес се използват за щяло и нещяло, но ако става дума за знание, което сериозно ще разбърка нещата в главата ви, това видео на CGP Grey смазва всяка конкуренция.

Всички сме чували за разделението на ляво и дясно мозъчно полукълбо, и всички знаем колко погрешно го тълкува популярната психология.

Старомодната идея, че определено поведение и черти се контролират само от едната половина на мозъка наистина не издържа, пише Science Alert. Но остава фактът, че имаме две мозъчни полукълба - ляво и дясно. И това, което предстои да научите за тях, е в пъти по-странно.

Eто какво ни разкрива видеото по-долу:

Вашият мозък е два отделни мозъка. Две полукълба. Всяко обработва половината от зрението ви, половината от движенията ви. Лявата контролира дясната страна, дясната контролира лявата страна. Двете се координират благодарение на връзка от нервни влакна, но тази връзка може да бъде срязана. И това е правено в миналото за лечение на епилепсия.

След разреза хората изглеждат същите, с изключение на някои особености.

Например, ако избират какво да облекат сутрин с дясната ръка, лявата може да е на друго мнение. Всъщност лявата ръка често не се съгласявала с избора, което било изключително неприятно за пациентите.

Припомнете си, че всяко полукълбо контролира по една половина от тялото, но само лявото може да говори. Там се намира центърът на речта. Дясното полукълбо на мозъка е нямо. При нормалния мозък това няма значение, защото двете половини комуникират помежду си. Но разделеният мозък не може.

Ако покажете нещо само на десния мозък и попитате "Какво видя?", отговорът ще бъде "Нищо." Защото левият, говорещ мозък не е видял нищо. Междувременно десният мозък ще вземе предмета от купчината, скрита от левия.

Попитайте: "Защо държиш предмета?"

Левият мозък ще измисли причина, която звучи достоверно, но няма нищо общо с истината. Левият мозък не лъже - той просто прави обичайното нещо - създава история, която обяснява миналите действия на настоящото си аз. Поведение, което хвърля известно съмнение върху схващането за свободна воля (но това е друга история). Левият мозък непрекъснато измисля причини за действията. Това се случва при нормалните, здрави хора непрекъснато и ако се замислите, знаете че сте го правили.

Да се върнем на експериментите. Дайте на десния мозък предмет, попитайте "Какво е в ръката ти?" и той няма да може да каже. А когато трябва да нарисуват нещо, човекът с разделен мозък може да нарисува две различни неща с всяка ръка - нещо, което за повечето хора е доста трудно.

Тези експерименти са наистина смущаващи, защото сякаш показват, че в главата ни има отделен, различен, ням "интелект".

Когато зададете въпрос на човек с разделен мозък, можете дори да получите несъгласие в отговорите.

И така, ако мозъкът ви е разделен, кои сте "вие" в тази ситуация?

Целият текст можете да прочетете ТУК.

Етикети
Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172