Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Внимавайте с ресането на момичетата – могат да получат Hair-Grooming Syncope

Shutterstock

Някои момичета след разресване на дългите коси може да загубят съзнание. Стряскащо явление, което обаче не е опасно. То е известно в медицината като „Hair-Grooming Syncope“ и за него не се говори често.

Наскоро пост в социалните мрежи постави темата на обсъждане.

Американката Алисия Браун Филипс написа в Facebook пост, в който подробно разказа за ужаса, който е изживяла и за един от най-страшните моменти в своя живот. Нейният пост е бил прочетен над 160 000 пъти, пише Today. com.

Сутринта Алисия решила да разреше дългите коси на своята племенница Грейси. Само след 5 минути тя се почувствала зле, устните ѝ посинели, започнала да повръща и силно пребледняла. След секунди Грейси изгубила и съзнание. Така останала близо минута като получила и пристъп на гърч. След това дошла на себе си, а състоянието ѝ бързо се подобрило.

Семейството веднага отишло в болница, за да потърси спешна помощ. Лекарите не установили нищо тревожно. Разбирайки, че пристъпът е настъпил по време на разресване, те поставили диагноза "Hair-Grooming Syncope". Рядкото състояние е характерно за възрастта от 5 до 13 години и се регистрира по-често при момичета отколкото при момчетата. Вероятно, защото имат дълги коси, по-често ги разресват и им правят прически. Годишно има 1 до 5 подобни случая, обясняват лекари от месната болница.

Разресването, заплетените коси, постригването и каквито и да са манипулации с косата стимулират чувствителните нервни окончания в кожата на главата и могат да отключат пристъпа.

Освен това синдромът може да е свързан с резки спадове в кръвното, особено, ако ресането става сутрин, преди детето да е закусило или прическата се прави в задушно помещение.

За да се избегнат подобни неприятни инциденти, лекарите съветват, преди да се реше косата, то винаги да е хапнало нещо. Важно е също така да е пило достатъчно течности, а стаята да е проветрена.

Добре е детето да е седнало, а не право.

Ако по време на разресване усетите, че детето не се чувства добр,е за всеки случай прекъснете за малко, съветват специалисти. При оплаквания от световъртеж и притъмняване, е добре да сложите детето да легне на кревата, да повдигнете краката на по-високо и да му дадете да пиете вода.

Източник: noviteroditeli.bg

още от Наука и здраве
11
Сряда
Декември