нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всяка зима - болки в гърба

Сковават 8 от всеки 10 души и са свързани с липсата на витамин D. Снимка: Shutterstock

Не се чудете защо винаги в студеното време имате проблемите с гърба - те мъчат не само възрастните хора. Тегобата е и за младите, които, гърчейки се от болки и схванати, след преглед при лекаря научават с изненада, че имат миозит (мускулно възпаление) или още по-неприятното - радикулит (възпаление на корените на гръбначния мозък).

Учени днес асоциират появата на тези болки в гръбначния стълб през зимата с недостиг на витамин D и твърдят, че от тях периодично страдат 8 от 10 души, пише medikforum.ru

Сковаността и болките в гърба през студения сезон могат да се развият на фона на липсата на витамини, по-специално - на витамин D, когато слънчевата светлина не достига.

„Витамин D е необходим за проникването на калций в костите и за тяхното укрепване. Недостигът му води до омекване на костите – състояние, познато като остеомалация при този процес долната част на гърба е най-уязвима, се сочи в доклад на американските учени, озаглавен „Витамин D - забравеното болкоуспокояващо средство”.

Смущението в минерализацията на костната тъкан, в комбинация с остеопороза, е сериозно състояние, което трябва да се има предвид. Според учени трябва да се обърне внимание дали не са регистрирани намалени нива на витамин D при пациентите.

Този витамин не се произвежда от човешкия организъм, синтезира се в кожата под въздействие на слънчевата светлина. Той е нужен на всяка възраст – при бебетата като превенция срещу рахит се дава на капки, а в по-зряла възраст се набавя чрез слънцето, различни храни и под формата на препарати, за които можете да попитате лекуващия лекар.

Новите родители

още от Наука и здраве