Затвори

Неочаквани причини, поради които стареем по-бързо

стареене

Снимка: Shutterstock

Като стане въпрос за навици, които ни състаряват, вероятно ще се сетите за тютюнопушене, липса на спорт и т.н. Всъщност има и редица други подробности, които се отразяват негативно на тялото ни и оказват влияние на начина, по който остаряваме.

Прочетете следващия списък, предложен от редакторите на ABC Fact. Може би ще преразгледате някои oт възгледите си за живота.

Некачествено бельо

Просто помислете - всяка нощ влизаме в контакт с тъканите за поне 6 - 8 часа. Грубият плат може постепенно да доведе до появата на гънки по кожата на лицето, което в крайна сметка ще доведе до бръчки. По-добре е да изберете коприната и мекия памук, които позволяват на кожата да се плъзга по-лесно.

Чаша вино на вечеря

Вероятно сте чували повече от веднъж за ползите от червеното вино, защото съдържат антиоксиданти, който предпазват от рак и преждевременно стареене. Всъщност няма проучвания, които да потвърдят ефективността на това твърдение. Но има редица доказателства в медицината за опасноститета от алкохола. Той провокира разрушаването на колагенните влакна и подпухването, поради което се увеличава и степента на стареене.

Носите слънчеви очила само през лятото

В действителност, ултравиолетовата светлина прониква в кожата и намалява нейната еластичност дори и в облачни дни. Ефектът му е особено силен, когато има студ и слънце, както е през зимата. Опитай се да не забравяте този аксесоар никога. Той не само ще ви предпази от "мрежата" около очите, но също така ще ви спести и други негативни ефекти от облъчването - катаракта и загуба на зрителна острота.

Нямате приятели

Социолозите отличават топлите и приятелски отношения, като един от факторите на дълголетието в Окинава, Япония, наред със здравословната диета и приятния климат. Вниманието на приятелите стимулира производството на хормона на любовта и привързаността - окситоцин. Подобрява емоционалното и физическото здраве.

Нямате хоби

Психолозите от университета Джордж Вашингтон смятат, че хората, които имат интересни хобита, като живопис, керамика, е много по-малко вероятно да се разболеят и като цяло имат по-продължителен живот, отколкото тези, които посвещават цялото си време, за да работят и да гледат телевизия. Творческите натури имат по-ниски нива на стресовия хормон и почти винаги нормалното кръвно налягане. Ето защо, състоянието на коронарна им система съответства натова на младите хора - кръвоносните им съдове са по-малко износени, тъй като изпитват по-малко стрес.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.09.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.09.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.74192
0.574079
CNY
10
2.42951
4.11606
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18773
0.457095
RUB
100
2.49116
40.1419
USD
1
1.66326
0.601229