нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Захарта е наркотик, обявиха учени

Снимка: Shuttertock

Захарта предизвиква наркотична зависимост, подобно на кокаина, обявиха учени от Института по сърдечно здраве Сейнт Люк в САЩ и неправителствената организация Lahey Health.

Изводите, които те публикуваха в British Journal of Sports Medicine, бяха посрещнати обаче нееднозначно от страна на други специалисти, пише The Guardian.

Изследователите твърдят, че ефектът от употребата на въглехидрата захароза е подобен на влиянието на кокаина – променя настроението, стимулира чувството за наслада, и стимулира желанието за сладко. Учените се позовават на резултати от изследване с гризачи, които между наркотици и захар, предпочитали второто.

Ето как да разберете, че ядете твърде много захар

Тезата им срещна веднага отпор от други учени, които казват, че захарта наистина предизвиква здравословни проблеми, но не води до привикване.

Психиатърът от университета в Кеймбридж Хишам Зияуден смята, че авторите на изследването интерпретират неправилно резултатите от експеримента си с гризачи. Той подчертава, че зависимостта се проявява само, ако на животните се дава захар в продължение на два часа всеки ден. При свободен достъп до сладко обаче те не проявяват признаци на привикване, добавя той.

Други изследвания пък частично подкрепят изводите на учените от Института по сърдечно здраве. Така например, Робърт Люстиг от Калифорнийския университет цитира данни от проучвания, проведени там, които дават основание да се смята, че захарта наистина е наркотично вещество, но действието му е много по-слабо от това на кокаина и е сравнимо с ефекта от никотина.

още от Наука и здраве