Затвори

Лекари критикуват Москов за плащането за здравни права от 2000-та

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов определи като безумна идеята да се плащат над 3500 лв. за връщане на здравни права. „За данъците задната дата е 5 години, няма как за здравните осигуровки да е 15 години", заяви пред Нова телевизия Кокалов.

Предложението на министър Петър Москов е да даде на длъжниците 6 месеца гратисен период, за да покрият здравните си вноски за последните 3 години. Това би струвало около 630 лева. След този период системата ще смята какво дължим, откакто съществува Здравната каса - от 2000 г. и така сумата нараства драстично.

Според бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев въвеждането на три пакета в здравеопазването - базов, допълнителен и спешен, би задълбочило проблемите.

"Това е лошо планиране. Изход винаги има, но трябва разум и воля за действие. Отдалечаваме се от разума. Ефектите не само ще продължат, а и ще се задълбочат", заяви той, като изтъкна, че това ще създаде листи на чакащи пациенти и ще доведе със себе си намален достъп до медицинска помощ и в същото време оскъпяване на медицинската помощ.

Дарик цитира думите му, че когато имаме универсален достъп до здравни услуги, тогава в реално време може да получим медицинска помощ. Когато обаче се появи листа на чакащите, може да ни се наложи да чакаме 2-3 месеца, което пък би ни подтикнало да си платим, за да сме по-напред в списъка.

От своя страна д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешна помощ изтъкна, че спешната помощ изнемогва.

„Ние се превърнахме в един буфер. При нас идват всички, които не са осигурени, и всички, които искат да си спестят пари. През 2013 г. всеки трети българин се е преглеждал в спешното. Няма как всеки от тях да е бил спешен случай. Трябва да се въведе ред, защото не смогваме и вече не сме истинска спешна помощ", заяви тя, като допълни, че все пак има светлина в тунела и това е концепцията за развитие на спешната помощ, която ще постави рамки.

Според д-р Семерджиев допълнителен проблем се явява фактът, че държавата опитва да сложи ръка върху касата с парите.

"Държавата одържавява парите на нас, данъкоплатците, намесвайки се в Здравната каса. Тя си присвоява обществения ресурс, който е събран в НЗОК. Държавата не само е безотговорна, тя прибира и ресурс, който не й се полага", заяви бившият министър.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69527
0.589877
CNY
10
2.49819
4.0029
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2183
0.450796
RUB
100
2.79776
35.7429
USD
1
1.58495
0.630935