нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Само час пред компютъра, дете!

Снимка: Guliver / Getty images

Не е тайна, че съвременните деца израстват пред комютъра и таблета. Ако някога гледането на телевизия е било проблем, то сега смарт устройствата завземат изцяло вниманието на подрастващите. Но решение ли е пълната забрана? И каква е точно вредата от компютъра?

Учените от Националния институт по здравеопазване на САЩ в продължение на няколко години са изследвали почти 4,5 хил. деца на възраст между 9 и 10 години, за да разберат, как компютърът засяга развитието на децата. 

Оказва се, че при деца, които са прекарали дълго време пред екраните на смартфони, таблети и компютри, се наблюдават промени в структурата на мозъчната тъкан. 

Каква е опасността? 

Американските учени твърдят, че дългото седене пред компютъра засяга мозъчната кора, която е отговорна за интелектуалното развитие - тя става по-тънка. Дори ако децата играят образователни игри, огромният товар върху мозъка води до преждевременното му стареене. А допаминът, който постоянно се произвежда в детското тяло по време на игри на компютър, може да причини непоправима вреда на умственото и физическото здраве. Според заключенията на експертите децата могат да развият шизофрения, нарушения в работата на надбъбречните жлези, бъбреците и черния дроб, да се влошат хронични заболявания и разбира се, да се получат нарушения в зрението. 

Без компютър

Детският психолог Татяна Ночини отбеляза, че някои родители се впускат от една крайност към другата - или неограничен достъп до подобни забавления или пълната им забрана. И двата варианта не са удачни. Важно е да се намери златната среда. Родителите е добре да определят определено време, в зависимост от възрастта на детето, в което то да може да играе на компютъра или таблета, казва психологът. Според специалиста, за деца на 5-6 години - достатъчен е максимум час на ден, на 9-10 години - 2 часа.

още по темата
още от Ново поколение