Затвори

Професиите на нашите деца в недалечното бъдеще

Снимка: Shutterstock

Само преди две десетилетия, ученици и студенти нямаха ни най-малка представа от флашки, таблети, компютърни презентации, мобилни програми и прочие дигитални помощници в различни сфери. Технологичната революция обаче неумолимо напредва и много скоро ще промени радикално и образователните системи. Какви знания и умения ще преподават на нашите деца и внуци в училищата и университетите? И кои специалности вероятно ще станат най-търсени в следващите десетилетия? Ето няколко конкретни прогнози.

Оператор за обработване на данни от BigData. Специалистът с такава професия ще трябва да умее да обработва големи обеми от информация и да я прави удобна за ползване и възприемане. Доколкото тази база данни се формира през пресяване и комбиниране на информация от множество различни научни сфери като математика, информатика, статистика, икономика, той ще трябва да бъде достатъчно компетентен във всяка от тях.

Разработчик на невронни мрежи. Искаме или не, бъдещето принадлежи на пълноценното развитие на изкуствения интелект. А огромна роля в това ще играят невронните мрежи. С тяхна помощ понастоящем се обработват снимки, видео, извършва се например издирване на хора по фотография, имитира се ръкописен текст. В сериозните сфери на дейност, свързани с икономика, статистика, различни научни изследвания, с тяхна помощ се решават сложни задачи. Разработването на невронни мрежи е важна крачка в създаването на изкуствен интелект.

Проектант на виртуални светове. Виртуалната реалност трайно навлезе в живота ни, отвоювайки все по-голямо място в него. След появата на виртуалните шлемове и очила много скоро ще се появи и необходимост от виртуални проектанти, които ще "конструират" виртуални реалности по поръчка и ще създават програми и приложения към тях.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662