нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

11 души са загинали на протестите в Мианма

Getty Images

Мианмарската полиция стреля по протестиращите в неделя, предизвиквайки най-кървавия ден от демонстрациите срещу военната хунта – най-малко 11 души са убити, а десетки други са били ранени, предаде „Ройтерс“.

Полицията откри огън в различни части на най-големия град Янгон, след като зашеметяващи гранати, сълзотворен газ и предупредителни изстрели във въздуха не успяха да разпръснат тълпите.

„Мианма е като бойно поле“, каза в Twitter първият католически кардинал на държавата на будисткото мнозинство, Чарлс Маун Бо.

Вече близо месец хиляди граждани излизат на улиците на големите градове в страната в знак на недоволство срещу военния преврат от 1 февруари, при който бе арестувана демократично избраната лидерка Аун Сан Су Чи.

Служител на ООН, пожелал да остане анонимен, заяви, че са потвърдени поне петима случая на загинали в Янгон. Органите на реда са открили огън и в Дауей, убивайки трима. Двама са убити в град Манделей, а по-късно през деня полицаите са застреляли още една жена.

Междувременно 75-годишната Су Чи бе обвинена в нелегален внос на шест уоки-токи станции и в нарушаване на Закона за природните бедствия. Следващото заседание по нейно дело е в понеделник.

още от Общество