1700 медицински и немедицински кадри от 34 лечебни заведения, борещи се с COVID-19, ще получат по 1000 лв.

1700 медицински и немедицински кадри от 34 лечебни заведения, борещи се с COVID-19, ще получат по 1000 лв.

1700 медицински и немедицински кадри от 34 лечебни заведения, борещи се с COVID-19, ще получат по 1000 лв.

1700 медицински и немедицински кадри, които работят са на първа линия в 34 лечебни заведения, ще получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лв. За целта държавата е отделила 2,6 млн. лв. На практика държавата ще плати по 1537 лв. на човек, защото сумата поема осигуровките както за работодателя, така и за работника, за да може чистата сума, която получат медиците да е точно 1000 лв., обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет.

3,4 млн. ще получат хората, които работят в центровете за Спешна помощ, РЗИ-тата и Националният център за заразни и паразитни болести. 

„Критерият, по който е разпределена тази сума, когато в една болница има до пет случая на коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато са от пет до десет, получават 70 души. Когато са над 10 заболелите, получават допълнително възнаграждение 100 души. Това е взето от най-добрите практики като съотношение. Този ресурс в рамките на шест милиона ще нарасне, тъй като видяхте, че още в самото начало на април се появиха и нови области, в които има заразени от коронавирус“, уточни здравният министър. 

Министър Ананиев заяви, че ще предложи на МС да приеме проект на решение, с който да одобри договор с МЗ и китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия доставка на хидроксихлорофин сулфат и азитромизин-таблетки. Причината - тези лекаства в своята комбинация давали добър ефект при лечението на пациенти с коронавирус. 

„Ако три дни има намаляване на болните, ще се издърпат мерките назад. Световната практика е, че изолацията трябва да продължи и затова го правим“, поясни премиерът Борисов.

Междувременно, Медицинският съвет е изготвил доклад от 400 страници в три раздела - в първия са рагледани препоръки към извънболничната помощ, в ъв втория - препоръки към болнични заведения, към третия има общи принципи за поведение и вземане на мерки.

Медицинските експерти се обединяват около становището, че прилаганите мерки за физическа и социална изолация са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното развитие - олекотени.

Съветът възприема, че диагнозата на инфекцията с COVID-19 се основава на PCR тестове, а епидемологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали в страната на лабораторни методи. Липсата на единно становище в ЕС относно надежността на скирнинговите бързи тестове ограничава употребата им.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ