нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 2000 кибер атаки засечени у нас през миналата година

Снимка: Shutterstock

 2100 са регистрираните кибер инцидента в и от българското интернет пространство през 2020 г. Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на фишинг измамите - 47 на сто, следвани от инциденти с злонамерен код (malware) – 38 на сто. Това сочат данини на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавна агенция „Електронно управление“. CERT е подготвил и изпратил над 18617 е-мейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност. 

Кибер атаките през 2020 г. са били насочени предимно към здравните власти, като през периода април-юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за COVID-19. Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били атаки от типа RDDoS. При тях се получават заплашителни писма с искане за откуп, придружени с кратка демонстративна DDoS атака. 

Поради новия начин на работа се наблюдава увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. В много случаи това е било използвано за разпространение на злонамерен софтуер от типа „рансъмуер“, довело до сериозни проблеми в работата на администрациите. Това наложи промяна на политиките за сигурност, повишаване и въвеждане на нови, допълнителни мерки при работа от вкъщи, посочват от Националния CERT. 

още от Общество