нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

24-и ден на антиправителствени протести в София

Снимка: Мениджър нюз

За 24-и ден в "Триъгълника на властта" се събраха протестиращи с искане за оставки на премиера и на главния прокурор. 

От палатковия лагер до президентството заявиха, че блокадата няма да бъде вдигната, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки. 

"Удържахме на вятъра и на дъжда и това пък, ако ни плаши, абсурд. Оставка на цялото правителство, а не рокади в правителството. Не съм доволен от корупцията. Това е най-тежкият им грях, освен всички останали… Искаме оставка на Бойко Борисов, на Гешев и тогава ще си тръгнем оттук, за да започнем да градим една нова България, България на Левски, чистата и свята република каквато след него за съжаление не е имало… Докато не подадат оставка и Гешев и правителството, бих добавил и Кошлуков", заявиха пред БНР протестиращи. 

Друг недоволен от властта гражданин заяви: "Искам Бойко Борисов да си ходи, за да си дойде моята дъщеря от чужбина тук. Бойко се е барикадирал в Бояна и не смее да си покаже носа. Този народ трябва да се събуди". 

Палатков лагер продължава да блокира и движението през Орлов мост. Междувременно, днес стана ясно, че СДВР ще намали броя на полицаите, които охраняват протестите, заради ръст на заболели с коронавирус сред служителите на реда. 

По-рано през деня шествие с искане за оставка на кабинета проведоха и майките на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива". В късния следобед те поеха на автошествие под наслов "Борисов, тук сме!" от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя, където бяха посрещнати от полицаи. Пред къщата на Борисов те оставиха черни найлонови чували, на които пише "Оставка", листове с надписи "Ти уби бъдещето на децата ни" и "Ти уби свободата на словото", както и цветя.

"Събрахме се тук, за да кажем на Борисов, че трябва да си тръгне веднага! От входа на Банкя ни посрещнаха с радост, видяхме колко ви обича. Не ви иска никой", заявиха демонстрантите. Протестът им завърши мирно и без провокации малко след 20 часа. 

още от Общество