2517 лв. са нужни на 4-членно семейство, за да живее нормално

2517 лв. са нужни на 4-членно семейство, за да живее нормално

2517 лв. са нужни на 4-членно семейство, за да живее нормално

За нормален живот на 4-членно домакинство /2 възрастни и 2 деца/ са необходими 2517 лв. месечно. Това са парите, нужни за покриване на разходи за храна, поддържане на жилището, за здравеопазване, образование, транспорт, облекло и почивка, сочат данните за последното тримесечие на 2019 на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Те бяха представени днес на пресконференция от лидера на КНСБ Пламен Димитров и от експерта Виолета Иванова.

Издръжката на човек от 4-членно домакинство е 629, 33 лева. За осигуряване на средствата, необходими за издръжка нетният размер на работната заплата трябва да бъде не по-нисък от 1259 лева за всеки от двамата възрастни. За сравнение, за третото тримесечие на миналата година средната работна заплата у нас е била 969 лв., което е с 23% по-ниско от необходимото възнаграждение за издръжка.

Животът в столицата обичайно е по-скъп отколкото в по-малките градове в страната. За да живее нормално едно 4-членно домакинство в София, са му необходими 3312 лева, а на човек по 812 лева месечно, изчисляват от КНСБ.

Причините за нарастването на необходимите пари за живот се дължи на поскъпването на много стоки и услуги, като най-голям е скокът на цената на месото - 15.6% 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ