Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

83% от служителите в световен мащаб са загрижени за работата си

Снимка: Shutterstock

83% от служителите в световен мащаб са загрижени за работата си, а увеличаването на неравенството в доходите подкопава доверието в капитализма по света, показва проучване, проведено от фирмата за връзки с обществеността Еделман преди започващата утре среща на световния елит в швейцарския ски курорт Давос, съобщи AP.

От анкетираните 56% смятат, че капитализмът вреди, отколкото помага, въпреки поредната година на солиден икономически растеж и почти пълна заетост в много развити страни.

„Ние живеем в парадокс за доверието“, казва Ричард Еделман, изпълнителен директор на Edelman, които провеждат проучвания си за доверието в последните 20 години. 

Въпреки че връзката между икономическия растеж и вярата в системата остава в развиващите се области като Близкия Изток и Азия, проучването установи, че нарастващото неравенство в много богати страни е допринесло за отслабване на доверието в капитализма.

„Корупцията, лоши корпоративни практики и фалшивите новини разрушават доверието“, каза Еделман. Други фактори с негативно въздействие са и страховете от автоматизация на работното място, липсата на обучение и имиграцията.

Бизнесът и неправителствените организации са институциите, на които хората най-много се доверяват да се справят с глобални проблеми, което е удар за правителствата, подкопани от популистката и партизанската политика, коментират авторите на изследването в доклада към него, публикуван днес.

Въпросите, свързани с климата, са сред най-важните и бизнес лидерите вече не могат да отклоняват тревогите на обществото, тъй като марките им могат бързо да бъдат опетнени при липса на етичност.

Съвсем наскоро изпълнителният директор на BlackRock Лорънс Финк заяви, че неговата фирма, която управлява около 7 трилиона долара на инвеститори, ще постави изменението на климата и устойчивостта в центъра на своя подход за инвестиране. Credit Suisse от своя страна, след протест от дейността си в клон в Швейцария, заяви, че ще спре да инвестира в нови електроцентрали, работещи на въглища.

Гигантът на потребителски стоки Unilever обеща да намали наполовина използването на пластмаса до 2025 г.

„Бизнесът е катализатор за промяна“, каза Еделман.

Проучването включва 30-минутни онлайн интервюта в 28 държави между 19 октомври и 18 ноември с повече от 34 000 души по целия свят.

още от Бизнес