нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Активисти обвиняват над 80 корпорациии за експлоатация на уйгурите в Китай

Уйгурската общност населява северозападните части на Китай. /Getty Images

Активисти от над 180 организации стартираха мащабна кампания, с която обвиняват над 80 корпорации, включително Nike и Applе, че се възползват и експлоатират уйгурите – тюркска общност, населяваща китайския автономен регион Синдзян.

Някои от засегнатите фирми вече проследяват и анализират проблема. От Nike обявиха, че „тече проверка сред доставчиците в Китай, за да се определят и оценят потенциалните рискове, свързани с наемането на уйгурски или други етнически малцинства“. Apple вече проведе изследване, при което не бяха открити доказателства за какъвто и да било принудителен труд по производствените линии на компанията, но се планира мониторингът да продължи.

„Брандовете и търговците на дребно трябваше да са напуснали отдавна, но не го направиха, затова този публичен призив е важен и необходим“, коментира една от участничките в инициативата, Клои Кранстън. „Не става дума само за прекратяването на взаимоотношенията с един доставчик. Става дума за обширен подход“, добави още тя.

САЩ също засилиха икономическия натиск над компаниите, предупреждавайки ги да не развиват бизнеса си в Синдзян заради злоупотребите.

Проблемът възникна, след като Институтът по стратегическа политика на Австралия (ASPI), американският Конгрес и други организации установиха, че хиляди уйгури работят във фабрики в Китай при условия, описани като „силно предполагащи принудителен труд“. Освен това се смята, че властите са задържали повече от един милион души от малцинствената общност в лагери за интерниране, където пребивават в неблагоприятни условия и биват стерилизирани.

още от Общество