нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Първи оценки от новия кабинет: Финансовото състояние на държавата е изключително тежко!

Снимка: Shutterstock

Финансовото състояние на държавата е изключително тежко, заяви служебният вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след първото заседание на новото правителство на брифинг в Министерски съвет, в който участва и служебният финансов министър Асен Василев. "Съзнаваме, че положението, в което се намираме, е тежко, свързано с предизвиканата от коронавируса криза. Обществото очаква реакция от страна на служебното правителство за това доколко и дали ще продължат социалноикономическите мерки, които са проведени с различни постановления на Министерски съвет. За съжаление, тяхната финансова обезпеченост беше гарантирана за някои от мерки до края на май, а за други – до края на юни. Съзнаваме колко е важно това за българските граждани и, че българският бизнес, който пострада от мерките по ограничаване на функционирането на някои от секторите на българската икономика, е поставен в критично състояние", каза още Донев.

Една от мерките, която ще бъде запазена поне до края на мандата на служебното правителство е изплащането на допълнителните 50 лева към пенсиите, обявиха вицепремиерът и финансовият министър. Асен Василев уточни, че мярката за българските пенсионери е насочена към хората, които са "най-ударени" от кризата. Той добави, че по въпроса за мерките за бизнеса се работи активно със служебния икономически министър, със служебния министър на туризма, за да се види по какъв начин да се подпомогнат не само фирмите в пострадалите сектори, но да се помогне и на целия български бизнес. Целта е да може да се подпомогне бизнесът, за да излезе по-лесно от икономическата криза. Освен това се обсъжда как може да се помогне и на самонаетите лица.

Василев помоли за период от 7-10 дена, за да се "проиграят всички сценарии" и да се види какво финансово обезпечение би имало за такива мерки.

"Истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко", изтъкна Асен Василев. 

още от България