нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Архитекти създават „10-минутен град“ в Сеул

Кадър: WAX & Virgin Lemon

Идеята за „15-минутен град“, в който всички да достигат до работа или до място за отдих бързо, плени вниманието на градските специалисти по време на пандемията от COVID-19.

Сега няколко архитекти планират амбициозен квартал в южнокорейската столица Сеул. Там те искат да създадат концептуален проект, който наричат „10-минутен град“. „Проект H1“ ще превърне стара индустриална територия във взаимосвързан „интелигентен“ град, който комбинира осем жилищни с гради с офиси и учебни помещения. Районът от 125 акра ще помещава и места за забавление, фитнес центрове, плувни басейни и дори градски ферми, пише CNN.

Дизайнът е на нидерландската архитектурна фирма UNStudio и е подкрепен от Hyundai Development Company – фирма за недвижими имоти, която е част от конгломерата зад едноименния производител на автомобили.

В прессъобщение за проекта се твърди, че всички удобства на града ще са на 10 минути пеша от домовете на хората.

Говорител на UNStudio потвърди, че вече има зелена светлина за изпълнение, но не е ясно кога ще започне то.

Концепцията за „15-минутен град“ бе предложена за първи път от френско-колумбийския академик Карлос Морено през 2016 г. и бе популяризирана от кмета на Париж, Ан Идалго, която предложи такъв проект да бъде реализиран във френската столица по време на последната си кампания за преизбиране на поста.

Според критици такива идеи могат да доведат до джентрификация чрез допълнително концентриране на богатството в най-достъпните и удобни райони. Желанието за „15-минутни“ локации може от своя страна да доведе до цени на жилищата, които изключват общностите с ниски доходи и маргинализираните.

още от Общество