нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

„Аз съм част от 11 септември“: Да оцелееш под отломките на кулите близнаци

Getty Images

Том Канаван се оказва заровен жив под руините на Световния търговски център, когато точно преди 20 години кулите близнаци се срутват пред очите на хиляди хора.

Тогава той е на 47-ия етаж на северната кула в конферентен разговор в офиса на шефа си. Канаван и колегите му от брокерската фирма First Union се отправят към стълбищата. Докато се опитват да избягат, втори самолет удря южната кула.

„Спомням си, че виках на хората пред мен“, разказва мъжът за „Ройтерс“. Последните му мисли били за предстоящия трети рожден ден на сина му и как никога няма да срещне малката си дъщеричка, с която към онзи момент съпругата му е бременна. Скоро след това обаче усеща песъчинки в зъбите си и дим. Усеща, че е жив. Той и още един мъж са спасени, защото върху тях пада голяма циментова стена, която създава безопасен джоб в купчините арматура и отломки.

Двамата почват да пълзят и да копаят в търсене на изход от развалините. Около 20 минути по-късно виждат светлина през малка дупка и вдишват свеж въздух. Само още няколко минути, прекарани на мястото, и Канаван щеше да загине заради последвалото сриване на северната кула. Голяма част от колегите му също успяват да избягат, но четирима загиват.

„Аз съм част от 11 септември. Това е част от мен… Това не е нещо, което преодоляваш“, коментира Канаван. Вижте целия му разказ във видеото.

още от Общество