нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Без промяна на мерките през следващите две седмици, категоричен е здравният министър

Снимка: Кадър от bTV (архив)

"Не бих казал, че са закъснели мерките. Те са в резултат на вслушването на всички професионалисти. Предложени са от главния държавен здравен инспектор. Следим ситуацията всеки ден и сме готови да отменим или разширим мерките. Следим каква е заболеваемостта, каква е смъртността, свободните места в лечебните заведения, анализираме показателите. За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, а очакваме те да дадат резултат". Това заяви в ефира на БНТ здравният министър проф. Ангелов. 

Според него е много важно българите да разберат, че мерките преследват чисто медицински цели. Първата - да се намали броят на заразените. И втората - да се намали натиска върху здравната система. "Ако българските граждани не вярват в тези мерки, те няма да дадат резултат", категоричен е той.

По думите му, основният проблем е умората на хората и увеличаващият се натиск върху здравната система. "Тя няма да издържи, ако се засили натискът. Нашите сили са лимитирани. За да получи един човек ефективна медицинска помощ, то трябва хората да работят в нормална среда, а не под натиск. В много РЗИ в страната имат нужда от помощ, търсят се доброволци. Командироваме служители от НЗОК, работим съвместно, цялата здравна система е мобилизирана", обясни здравният министър.

Проф. Ангелов коментира и оставката на директора на РЗИ - София Данчо Пенчев, като заяви, че напускането на Пенчев е по лични причини и не е свързана с освобождаването от карантина на премиера и президента. Той беше категоричен, че постоянен шеф на РЗИ ще има, след като бъде проведен конкурс. "Когато се върна на работа във вторник, ще бъдат проведени действия за конкурс. Нямам притеснения, че РЗИ в момента не работи", допълни още проф. Ангелов. 

още по темата
още от Общество