нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Безос дарява $200 млн. на прочутия "Смитсониън"

Скелет на Тиранозавър Рекс в една от залите на прочутия музеен комплекс. Снимка: Getty Images

Основателят на компании "Амазон" и "Блу ориджин" Джеф Безос ще дари 200 милиона долара на емблематичния научноизследователски, образователен и музеен комплекс "Смитсониън инститюшън", предаде Франс прес, като се позова на комюнике на Безос.

70 милиона долара ще бъдат предоставени за обновяване на националния Музей на въздухоплаването и космоса, а останалите 130 милиона - за създаването на нов образователен център, който ще носи името на Безос, най-богатият човек в света. Новият център за професионално обучение "Джеф Безос", ще се намира в сърцето на Вашингтон и ще предлага програми и дейности, които имат за цел да насърчават учениците да се интересуват от науки и технологии, от инженерство, изкуства и математика, пише БТА.

От създаването си "Смитсониън" са радва както на федерално финансиране, така и на щедростта на далновидни дарители, заяви секретарят на институцията Лони Бънч.
Основана през 1846 г., "Смитсониън инститюшън" управлява музеи, научноизследователски центрове и зоологическа градина. Той се определя като най-големия музеен, образователен и научноизследователски комплекс в света.

"Смитсониън играе ключова роля за пробуждане на въображението на бъдещите ни строители и мечтатели. Всяко дете се ражда с голям потенциал, а вдъхновението задейства този потенциал. Любовта ми към науката, изобретенията и космоса направиха това за мен и се надявам това дарение да направи същото за други", каза Безос.
Джеф Безос, чието състоянието според сп. "Форбс" възлиза на 212 милиарда долара, отдавна спонсорира "Смитсониън".

още от Общество