нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Застраховат безплатно медиците в софийските болници, извършващи лечение на COVID-19

Снимка: Shutterstock

Софийската лекарска колегия на Българския лекарски съюз в съвместна инициатива със застрахователна компания ДЗИ. Медицинските служители и персоналът, работещи в медицински заведения, където се извършва лечение на коронавирус в София, ще бъдат застраховани безплатно.

„Инициативата направихме съвместно със Столичната лекарска колегия и застрахователна компания ДЗИ. Създадохме застраховки за медиците, които са на първия фронт в борбата с коронавируса. Те ще обхванат около 1200 медици. Столичната лекарска колегия на БЛС създаде и фонд, с който на всеки един колега, заразен с COVID-19, ще се изплаща еднократна помощ от 800 лв. Чрез фонда закупуваме предпазни средства, като от 15 дни вече ги раздаваме на колегите”, обясни в ефира на Нова телевизия председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев. Той посочи, че към момента заразените с коронавирус лекари у нас са малко над 20. 

450 души, включително и шофьорите от Спешната помощ в София, също ще бъдат застраховани от ДЗИ.

„При тези застраховки ние покриваме само хората, които са изложени пряко на риска на коронавирус. Това е най-малкото, което ние можем да направим, за да помогнем в тази ситуация. Това са хората, които ежедневно се сблъскват с този много сериозен риск. Застраховката се заплаща от нас. Тя е само за София и по списък ще са 1200 безплатно застрахованите”, обясни главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков. 

„Ако някои от медиците на първа линия се разболее и трябва да се лекува от вкъщи – ще плащаме по 1000 лв., а ако се наложи да бъде лекуван в болница, ще изплатим 1500 лева”, каза още Чолаков.

 

още по темата
още от Общество