нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бил Гейтс: В социалните мрежи фактите пътуват по-бавно от лъжите

Снимка: Guliver / Getty images

Дезинформацията се разпространява по-бързо от истината в социалните мрежи. Това заяви пред Си Ен Би Си основателят на Microsoft Бил Гейтс.

„Когато давате възможност на хората да общуват, трябва да приемете факта, че някои неистини, които са много провокативни, се разпространяват по-бързо от истината. Постоянно виждаме това с ваксините“, коментира Гейтс, като добави, че това прави трудна работата на компании като Facebook и Twitter, които трябва да постигнат баланс между защитата на свободата на словото и премахването на фалшиви новини.

„Трудно е да се каже до каква степен тези медийни компании виждат какво се казва в техните платформи и доколко могат да премахват абсолютно неверните твърдения или да забавят разпространението им“, казва основателят на Microsoft.

По думите му този процес е усложнен от решението на Facebook от 2019 г. да криптира съобщенията, изпратени чрез WhatsApp.

„Те дори не виждат някои от съобщенията на тяхната платформа, заради криптирането на WhatsApp. За да избегнат носенето на отговорност, те умишлено са направили платформите си непрозрачни. Така че когато става въпрос за теми, с които те не искат да бъдат свързвани, като например антивакс или детска порнография, те са направили всички по силите си, за да нямат способността да се намесят.“, казва Гейтс.

още по темата
още от Общество