Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бившият директор на предизборната кампания на Тръмп с още по-тежка присъда

33

Снимка: Guliver / Getty images

Само седмица, след като бе признат за виновен по осем обвинения за данъчни и банкови измами и осъден на 47 месеца затвор, бившият директор на предизборната кампания на Тръмп, Пол Манафорт се сдоби с още по-тежка присъда, пише Insider.

Едва няколко минути, след като получи първата си присъда, Манафорт бе обвинен от прокуратурата в нови 16 държавни престъпления, включително ипотечни измами, фалшифициране на търговски документи, конспирация и схема за измама. Новият обвинителен акт се дължи на разследване, започнало през 2017 г. върху заеми, които Манафорт е получил от две банки.

Първоначалната присъда, издадена от американския окръжен съдия Т. С. Елис бе значително снизходителна, спрямо исканите между 19.5 и 24 години, тъй като по думите на съдията дългогодишната присъда щяла да бъде "прекомерна" в случая на Манафорт предвид "иначе непорочния живот", който е водил.

При второто дело обаче, окръжният съдия Ейми Берман Джаксън констатира, че "престъпното поведение в този случай не е изолиран, единичен случай". По думите й "значителна част от кариерата на Манафорт е преминала в измами". Съдия Джексън осъди Манафорт на още 43 месеца затвор.

След втората присъда Пол Манафорд ще лежи общо 7,5 години в затвора. Освен това, той трябва да изплати 24 млн. долара обезщетения и 50 хил. долара глоба.

Манафорт се призна за виновен през септември миналата година по две престъпления - заговор срещу САЩ и за възпрепятстване на правосъдието. Той също така се съгласи да сътрудничи в разследването на специалния съветник Робърт Мюлер за възможно по-леко наказание. Само два месеца по-късно обаче сделката се срина, след като следователите заявиха, че Манафорт неведнъж е лъгал правителството, съобщава ВВС.

"Чувствам се зле за Пол Манафорт, towa e което мога да ви кажа," каза Доналд Тръмп пред репортери след произнасянето на втората присъда. На въпрос дали възнамерява да помилва Манафорт, Тръмп отговори: "До този момент дори не съм си го помислял."

още по темата
още от Общество
22
Сряда
Май