Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българите са сред европейците с най-ниско доверие в медиите

100

Снимка: Shutterstock

Българите са сред европейските нации, които най-малко вярват на новините в медиите, става ясно от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия и цитирано от БТА.

В изследването се посочва, че едва 4% от сънародниците ни заявяват, че вярват на вестниците "безрезервно", на фона на средно доверие към тях в ЕС от 10 на сто.

Близо половината българи (41%) заявяват, че напълно не вярват на този източник на информация (27 на сто в ЕС), а 43 на сто имат известно доверие (63 на сто в ЕС).

На новините онлайн пък се доверяват напълно само 2% от българите и 5 на сто от останалите в ЕС. У нас 39 на сто изобщо не вярват на новините в интернет (33 на сто в ЕС), докато известно доверие имат 33 на сто (47 процента в ЕС).

С относително най-високо доверие се позват новините по телевизията - 13% от българските зрители казват, че им имат "пълно доверие". За цяла Европа нивото е от 12%. "Известно доверие" имат 70 на сто от зрителите (66 на сто в ЕС), а недоверие изразяват 27 на сто (29% в ЕС).

Всеки десети българин вярва напълно на новините по радиото (15 на сто в ЕС). По-скоро вярват 59 на сто, а доверие нямат 23%. На новини от видеоплатформи вярват 27 на сто от българите, а недоверие изразяват 42 на сто (48 на сто в ЕС).

Всеки ден 40 на сто от българите попадат на подвеждаща новина (37 на сто в ЕС), допълва проучването. Едва 14 на сто от българите вярват, че могат да различат фалшива новина (15 на сто в ЕС). За 69 на сто от българите и за 44 на сто от останалите европейци фалшивите новини са проблем. Мнозинството от българите (над 40 на сто) и останалите в ЕС са на мнение, че борбата с фалшивите новини следва да се води най-вече от журналистите, редакциите и властите.

 

още от Общество