Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Български софтуер помага за обработката на данни за Covid-19 в лабораториите

Снимка: Shutterstock

Българско софтуерно приложение CovidCheck помага при администрирането на данните при вземането на проби за изследване за Covid-19. Това разказа пред БНР Владислав Христозов, един от създателите на приложението. Той уточни, че приложението е предназначено за лабораториите. Не се инсталира нищо на телефона на изследваното лице, а му се дава парола за достъп до софтуера.  

"Една от целите на нашето приложение е да улесни максимално процесът на администрирането - записването на данните на пациента и привързването им, което отнема повече време от самото вземане на проба за изследване. Показваш си личната карта, чува се звук и данните вече са извлечени. Показваш и баркода на пробата и вече те вървят заедно", обясни Христозов.

По думите му не се събират повече данни, отколкото се събират и в момента при тази процедура.

Относно сигурността на данните той посочи, че за една организация се дава достъп само на един администратор, а той решава кого ще упълномощи за отделните роли. "Всеки, който работи със системата, има роля - лаборант, администратор, регистратор - и той има само тези права, които предвижда ролята му", поясни Христозов. 

Той е категоричен, че са взети всички мерки, за да се сведе до нула шансът за изтичане на информация. По думите му, след адаптиране това приложение може да бъде използвано от всяка държава. 

"Предлагаме този софтуер като услуга, т.е. под наем. А наемът би бил по-малък от една минимална заплата, почти наполовина, на месец", каза още Христозов. 

още по темата
още от Общество