нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българският жестов език става част от учебния материал

Снимка: Shutterstock

Българският жестов език окончателно става част от учебния материал. Той ще бъде приложен в предучилищното и училищното образование, както и във висшето образование. Ще се изучава като отделен учебен предмет в училища и детски градини от 15 септември 2026 г., катот и факултативно от ученици и студенти без слухова загуба. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене Закона за българския жестов език. 

До 31 декември 2022 г. пък всички общински администрации и на министерствата се задължават да осигурят преводач от на жестовия език на глухите и сляпо-глухите граждани, които търсят услугите им. 

Управляващите определиха приетия закон като повод да се обединят различните политически сили в името на добра кауза. А от Левицата съжалиха, че законът се приема в края на мандата на парламента, а не в началото му.

"Този закон показа, че има каузи много по-висши от личностните различия и можем да бъдем отговорни към проблемите на хората. Днешният ден е голяма победа. Сбъдната мечта и надежда за по-добър живот", каза зам.-председателят на социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ.

"В началото на този мандат имахме говотност да приемем закона, но нямахме подкрепата за това от управляващите. За съжаление, управлащите не подкрепиха нашия закон още в началото на мандата. Съжалявам, че трябваше да чакате толкова време", обърна се Весела Лечева към присъстващите глухонеми в пленарната зала.  

С приемането на Закона за българския жестов език се изпълнява стратегическата цел "Въвеждане на жестов език" от Плана на действие на Република България за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН.

още от Общество