нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Богатите страни вече са на първа линия за бъдещите ваксини срещу COVID-19

Guliver/ Getty Images

Все още в процес на разработка бъдещите ефективни ваксини срещу COVID-19 вече са обект на анализи и опасения от неравенство в достъпа до тях. До момента богатите страни са блокирали повече от милиард дози коронавирусни ваксини, което поражда притеснения, че останалият свят ще е последен на опашката в глобалните усилия за победа срещу патогена, пише Bloomberg. Споразуменията на САЩ и Великобритания за осигуряване на доставки от Sanofi и GlaxoSmithKline Plc, както и между Япония и Pfizer Inc., са последните в редица подобни договорености до момента. Европейският съюз също беше много активен в предварителните заявки за ваксини, много преди някой да знае дали ще са ефективни, припомня агенцията.

Въпреки че международните общности и редица нации обещават да направят ваксините  достъпни за всички, първоначално произведените дози едва ли ще задоволят търсенето в свят с приблизително 7,8 милиарда души. Възможността по-заможните страни да монополизират снабдяването - сценарий, който се разиграва при пандемията от свински грип през 2009 г., породи опасенията сред бедните нации и редица здравни организации. На практика САЩ, Великобритания, Европейският съюз и Япония досега са "резервирали" 1,3 млрд. дози потенциални Covid имунизации, според лондонската агенция за анализи Airfinity.

Други около 1,5 млрд. дози са обект на сделки в процес на договаряне, показват данните на агенцията. „Дори и при най-оптимистичните оценки за научния напредък в това отношение, все още няма достатъчно ваксини за света“, посочва Расмус Бех Хансен, главен изпълнителен директор на Airfinity. При оценките за снабдяване с ваксини е важно също така да се има предвид, че повечето от разработките може да изискват приемане на две дози за максимална ефективност, каза той.

Няколко от най-напредналите в разработките си компании като Университета в Оксфорд и партньор AstraZeneca Plc и Pfizer-BioNTech SE, вече са на финалната права, като се надяват, че скоро ще е налице достатъчно надежно оръжие за борба с Covid. Но пред тях все още има редица препятствия: доказването, че техните ваксини ефективни, получаването на официални одобрения и разрешения и увеличаване на производството. Световните доставки може да не достигнат 1 милиард дози до първото тримесечие на 2022 г., прогнозира Airfinity.

още от Общество