нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Как ще я караме оттук нататък?" - Борисов си говори почти 2 часа с феновете на Левски

Снимка: Мениджър нюз

Феновете на „Левски“ трябва да притежават акциите на клуба, ако искат той да изглежда по начина, по който си го представят. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес проведе среща със спортните запалянковци в Министерски съвет.

„Аз също съм левскар. Но вие сте тези, които обвързахте двете теми. „Левски“ е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има. Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба“, отбеляза премиерът Борисов.

„Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с „Левски“, какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък“, заяви Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на „Левски“. 

Степан Хиндилян от Националния клуб на привържениците, Адриан Петров от „Ултрас Левски“, Илия Христов от „Сини сърца“ и Даниел Стрезов от „Синя България“ обсъдиха с Борисов бъдещето на футболния клуб „Левски“. Те бяха единодушни относно предложението на Борисов феновете да притежават акции на клуба. „Моделът, в който един бащица издържа „Левски“ е порочен, но феновете не са готови да поемат клуба“, категорични бяха привържениците на отбора. Председателят на тръст „Синя България“ Даниел Стрезов заяви, че в последните години клубът върви към финансова независимост, но прехвърлянето на акциите на феновете все още е невъзможно.

„За първи път имаме от 5-6 години собственик, който заяви, че парите са негови. Финансовият министър потвърди, че финансирането на „Левски“ в момента е под формата на дарения, тоест финансовото положение на клуба не се утежнява, а напротив. На левскарите им омръзна да виждат спуснати собственици. Днес се убедих, че това е поредната схема на гърба на любимия отбор. Обявявам се против това. Подкрепям това ръководство на „Левски“, заяви Адриан Петров от организацията „Ултрас Левски“.

Привържениците на отбора бяха притеснени, след като основният благодетел на „сините“ Васил Божков обяви, че няма да може да издържа клуба, ако се приемат промените в Закона за хазарта, инициирани от Валери Симеонов и още шестима депутати. Причината - законопроектът предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Това означава, че лицензите на „Национална лотария“ и „Лотария България“ ще бъдат отнети. А в крайна сметка „Националната лотария“ е генерален спонсор на „Левски“ от една година.

„Плашите ме с бунт, но аз какво да направя - да скрия доклада ли?! Утре ще дойде прокуратурата и ще ме пита къде е. Аз съм длъжен да вярвам на тази институция", категоричен бе премиерът.

Феновете обаче отхвърлиха намерениета за бунт.

„1000 пъти казахме че няма да излизаме да се бунтуваме и да защитавме корпоратвни интереси“, обявиха „сините“ запалянковци. По думите им, сред тях има такива, които са настроени за протести, но по-голяма част предпочитат да покажат подкрепата си към „Левски“ на стадиона.

„Левски“ е заложник на политически интереси и моделът на управление не е правилният. Въпреки това при Васил Божков „Левски“ се стабилизира“, казаха още феновете на срещата с премиера Борисов.

„Министър-председателят ни показа доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), но от него ние не разбрахме дали Васил Божков е виновен или просто в закона е била оставена вратичка“, обясниха Хиндилян и Стрезов.

„През последните години е ясно, че без намесата на държавата не се получават нещата. Странен е начинът, по който се прехвърля собствеността от едни хора на други хора и това ни кара да си мислим, че този модел не може да продължава по този начин и че от някъде се дърпат конците. Това е най-грубо казано без да вменявам отговорност персонална на когото и да е било. За нас е важно да ни кажете какво мислите по този въпрос”, каза още председателят на Националния клуб на привържениците на „Левски“ Степан Хиндлиян. 

 

още по темата
още от Общество