Затвори

Четири държавни институции проверяват данните в декларациите на КПП-тата

Полицаите на контролно-пропускателен пункт на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Снимка: Getty Images

Четири държавни институции проверяват данните от декларациите, с които се влиза или излиза през КПП-тата, разположени на входовете и изходите на областните градове. Това са Националната агенция по приходите, Националният осигурителен институт, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция "Главната инспекция по труда". 

"Личните данни в декларациите се обработват единствено за целите на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, събраните декларации се съхраняват в районните управления на ОДМВР, на чиято територия са изградени КПП-татаДостъпът до декларациите е ограничен до определен кръг лица при спазване на принципа „необходимост да знае“ и конфиденциалност. Служителите на министерството, които са длъжни да събират, транспортират, подреждат, съхраняват и да контролират достъпа до тях, следят за физическата цялост на листата, като взимат мерки за сигурността на личните данни в тях, както и да не бъдат загубени, унищожени и повредени", обясни вътрешният министър Младен Маринов в отговор на депутатски въпрос.

МВР е разпоредило декларациите да бъдат съхранявани до края на противоепидемичните мерки, а когато документът е доказателство по образувано досъдебно производство, той ще се пази до приключване на съдебния процес.

От Инспекцията по труда вече установиха несъответствия в подадените по КПП-тата декларации. Така за ден бяха засечени 55 души, регистрирани като безработни, но посочили като основание „отиване на работа“ през КПП. За 14 от тях е било установено, че са регистрирани като безработни, а полагат труд. От ГИТ са проверили и 53 работодатели, в които преминаващи декларирали, че работят. При 37 от тях се установило, че нямат никаква връзка с работниците, които са декларирали, че работят при тях. Всички несъответствия в декларациите се предават на прокуратурата.

По данни на СДВР към 30 април от общо 55 000 проверени декларации, в 3400 са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда. До момента по данни на МВР са образувани над 200 досъдебни производства за посочване на неверни данни в декларациите.

Очаква се КПП-тата в областните градове да бъдат отменени след 6 май. 

още по темата
още от Общество