нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Повторното боледуване от COVID-19 не винаги означава повторно заразяване

Снимка: Кадър от Нова телевизия

Това, че човек повторно боледува, не значи, че се е заразил повторно. Това заяви в ефира на Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев. Има вариант този вирус да седи по-дълго време в организма и човек да развие симптомите повторно, но това не е повторно заразяване. Това е човек, който е боледувал, стихнали са симптомите и са се възвърнали, поясни той. 

Според него хора, които са преболедували COVID-19 и имат нива на антитела, не е необходимо да се ваксинират. И отчете, че заразените в света са над 60 млн. души, като от тях доказано повторно заразени са около 30. 

"Ще съм сред първите, които ще се ваксинират. Бих искал да се ваксинирам веднага, защото ежедневно живеем с напрежението от ситуацията. За мен е задължително да бъда ваксиниран", категоричен е д-р Симидчиев.

Той обясни, че ваксина срещу COVID-19 у нас ще пристигне, когато бъде регистрирана от лабораторните агенции и бъде внесена. Той изрази надежда, че преди доставките ще бъде изготвен имунизационен план, който да стартира веднага. Според него, обаче, ще има проблем при масовата ваксинация.

"Разпространението до отделните кабинети на общопрактикуващите лекари е невъзможно. Тогава трябва да се организират центрове, в които ваксината да може да се постави. Възможно е ваксината да бъде транспортирана с т.нар. сух лед, но това може да породи огромни затруднения, тъй като това е консуматив, който се изчерпва и температурата ще се повиши", обясни пулмологът.

Д-р Симидчиев обясни и разликите в различните ваксини. "Те са няколко платформи според създаването на имунитет. Една от тях е тази, където частицата, която генерира имунен отговор, бива внесена в организма с една обвивка от мазнинка – т.нар. липидни наночастици. При тях се вкарва информация към клетката как да произведе защитен белтък. Клетката го произвеждат, разпознава се от имунитета, че е чужд белтък, и започва да работи срещу него. РНК се въвежда от организма, клетките го поемат и започват да синтезират този белтък. Той се разпознава от имунната система и се създават антитела срещу него, както и клетъчен имунитет", обясни пулмологът. 

още от Общество