Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Да се разрешат ли инвитро процедурите след смъртта на един от партньорите?

100

Shutterstock

Да се разрешат инвитро процедурите след смъртта на един от партньорите. Зад тази идея се застъпиха пациентски организации с аргумента, че трябва да се даде право на човек, преживял трагедията от смъртта на половинката си, да продължи рода. Понастоящем българското законодателство не позволява това и след смъртта на един от партньорите генетичният материал се унищожава, предаде Дарик.

Според действащата Наредба 28 от 2007 г. при смърт на един от партньорите генетичният материал се унищожава, припомни пред Дарик Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб".

"Това, което ние искаме, е тази наредба да бъде променена. В момента има работна група в Министерството на здравеопазването, която работи по Наредба 28, но не по този случай, а като цяло я преразглеждат", поясни Георгиева.

"Нашето предложение е да се включи отпадането на тези алинеи, които забраняват в случай при смърт на единия партньор да се продължи процедурата. Трябва много внимателно да се обмисли и да се създаде алгоритъм от страна на юристите - какво се случва с наследството, кое семейство да вземе яйцеклетките или ембрионите, кой да има права над тях", коментира още тя.

Още през август м.г. омбудсманът Мая Манолова отправи искане за промяна на законодателството, която да позволи инвитро след смъртта на един от партньорите. В някои европейски страни, сред които Испания, това вече се е случило.

още от Общество