нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Доц. Кунчев: Ако се наложи, ще оборудваме цяла болница за пациенти с COVID-19

Снимка: Кадър от БНТ

Проблемът в момента е, че COVID е много неравномерно разпределен. Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тези, които имат най-голям зор в момента. Нямаме отказ от приемане на болни. Никой няма да остане на улицата. Ако трябва ще оборудваме една болница само за COVID. Това заяви в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите, му, все още има резервни легла, но там където в момента е най-тежка ситуацията, трябва да се търсят други възможности. "Търсят се доброволци за старческите домове, както и за всички РЗИ в страната, но след първата вълна на съпричастност, сега желаещи няма", добави доц. Кунчев. 

"Няма прогноза за това колко тежки месеци ни предстоят. Никой не може да каже. Ако кажа нещо такова, ще излъжа. Няма такава прогноза, самата СЗО признава, че не трябва да се правят прогнози, защото няма научна база", коментира още доц. Кунчев. 

Според здравния инспектор е нормално мерките у нас да са реципрочни спрямо тези, които Гърция налага към български граждани, но местните власти имат право да вземат решения, каквито приемат за правилни от тяхна гледна точка. 

"В момента на Балканите вълната утихна, има едно плато. Започна повишаване в Западна Европа. Мерките не се спазват и това доведе до по-мощно повишаване. Като епидемиолог ще ви кажа, че публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения и различни фестивали", категоричен е доц. Кунчев. 

И прогнозира - ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин. 

Доц. Кунчев коментира и разпространението на заразата в старчески домове у нас, които се превърнаха в огнища. "В най-тежките домове - за възрастни, за хора с увреждания, процентът на персонала е 50-60. От 200 домуващи, работят 100, няма как да направите една плътна бариера при разпространение на зараза по въздушно-капков път", обясни епидемиологът. 

още по темата
още от Общество