нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Доц. Кунчев: Можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден

Кадър от NOVA

Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест. Това заяви пред NOVA главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

„Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10, а не 14. Карантинират се контактните лица, но зависи от степента на контакта. Не е едно и също дали сте минали покрай някой, който е положителен, или сте били в една стая няколко часа. Рискът при тези различни събития не е еднакъв“, коментира доц. Кончев.

Той обясни, че медиците няма да се справят с проследяването на всички контактни лица.

„Няма да смогнем и това е очевидно. При 500 нови случаи в София, контактните лица са хиляди, които трябва да бъдат посетени и да им се връчат предписания. Важно е човек да знае какво да прави и да знае, че 10 дни не трябва да прави контакти. Той носи отговорност, но прецизният начин на действие е да му се връчи предписание срещу подпис. Няма как да смогнем със всички“, посочи Кунчев.

Главният здравен инспектор обясни, че карантинирането на ученици, контактни със заразени, също зависи от степента на контакта.

„Специално за учениците гледаме да сме максимално полезни и с помощта на медицинското лице в училището, да даваме точни указания на родителите, но пак зависи от степента на контакти. Когато излезе положителна проба на даден човек, тази информация се вижда от РЗИ, от полицията и от личния лекар. Максимално бързо могат да се вземат мерки”, смята доц. Кунчев.

По думите му най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация. Но увери, че се работи със Здравната каса, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, макар и бързи. Ако тестът ни се окаже отрицателен, това не означава, че карантината ни като контактно лице отпада. „Когато говорим за 2000 случая, е ясно, че строго предписание за всеки един няма как да издадем. Важното е личните лекари да имат възможност да изследват, защото това ще облекчи както пациентите, така и тях самите”, добави той.

Според него числото R, което показва колко души заразява един болен, е започнало да се повишава. То вече е 1:1.2 или 10 души заразяват 12.

„Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация, много се лъже. Ние може да имаме 7-8 пъти по-голяма заболеваемост. Спокойно можем да стигнем 5000-6000 заразени на ден. Това се случва в редица европейски страни в момента. Хората трябва да разберат, че всичко зависи от поведението им”, коментира доц. Кунчев.

Доц. Кунчев отново подчерта, че затварянето на градове е крайна мярка, която няма голям ефект. Възможно е обаче затварянето на квартали или няколко къщи. Неговото лично мнение е, че следващата мярка трябва да бъде ограничаването на събирането на хора – в баровете, на стадионите и дори по политически причини.

още от Общество