нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Доживотен затвор без право на замяна за подсъдимите по делото "Сарафово"

Снимка: Shutterstock

Специализираният наказателен съд постанови доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими за терористичния акт на летище "Сарафово". Присъдите могат да бъдат обжалвани пред втора инстанция, предава БТА. 

Припомняме, че на 18 юли 2012 г. на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи, при който близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автомобила Мустафа Кьосев и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха.

Във финалната си пледоария миналата седмица прокуратурата поиска доживотен затвор без замяна за двамата задочно подсъдими за атентата - Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Според обвинението, автор на атентата е алжирският гражданин Мохамед Хасан ел Хюсейни, който е действал в съучастие с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата все още се издирват, те бяха привлечени задочно като обвиняеми.

Съдията-докладчик по делото Аделина Иванова заяви, че мотивите по присъдата ще бъдат изготвени в законовия срок. Съдът постанови още подсъдимите да изплатят обезщетение на пострадалите от атентата и близките на загиналите, като общата стойност на неимуществени вреди е над 100 млн. лв.

Пред медиите прокурор Евгения Щъркелова коментира, че присъдата отговаря на съответното престъпление. Тя добави, че двамата подсъдими ще продължат да бъдат издирвани чрез Интерпол.

още от Общество