нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Двама членове на Нобеловия комитет за литературната награда го напуснаха

Getty Images

Двама външни членове на Нобеловия комитет за награда за литература напуснаха, предаде „Ройтерс“. По думите на единия от тях, писателят Кристофер Леандьор, причината е, че реформата, свързана с разразилия се през 2018 г. сексуален скандал в Шведската академия, отнема прекалено много време.

„Академията и аз имаме различна представа за времето – една година е много дълъг период от живота ми и много къс период от този на Академията“, коментира Леандьор. Без него и Гън-Брит Сундстром, Нобеловият комитет вече се състои от 4 члена на Шведската академия и 3 външни такива.

През ноември 2017-а вестник „Дагенс Ниетер“ публикува обвиненията за сексуално и физическо насилие на 18 жени, отправени към Жан-Клод Арно – фотограф, автор и член на Академията. Те твърдят, че част от блудствата си той извършвал в сгради, собственост на институцията. В резултат на скандала трябваше да бъдат гласувани нови мерки, а обявяването на Нобелов лауреат за литература бе отменено за първи път от 69 години насам. За сметка на това през 2019-а отличието бе поделено от двама души.

още от Общество