нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Джеф Безос дава 1 млрд. долара за опазване на природата

Getty Images

Джеф Безос обеща да раздаде 1 млрд. долара безвъзмездна помощ с акцент върху усилията за опазване на околната среда до края на тази година.

Този ангажимент милиардерът поема чрез създадения по-рано фонд „Земя Безос“, чрез който да изпълни ангажимента си от 10 млрд. долара инвестиция за борба с изменението на климата. Фондът обеща да дарява около 1 млрд. годишно на активисти, учени и други групи, работещи за справяне с глобалната климатична криза, и така да изхарчи 10 млрд. до края на десетилетието, припомня CNBC.

Организацията смята през следващите години да подкрепи усилията за възстановяване на ландшафта и системи за транспортиране на храна.

Новият кръг от средства ще бъде използван за „създаване, разширяване, управление и наблюдение на защитени и запазени територии“, се казва в официално съобщение.

За начало фондът ще се фокусира върху басейна на Конго в Централна Африка, района на Андите и тропическия Тихи океан, като всички те са ключови области за биологичното разнообразие и запасите от въглерод, както и количествата от него, съхраняван с растителността и почвата.

По-рано този месец фондът обяви, че ще инвестира 203.7 млн. долара до края на годината в организации, насърчаващи климатичната справедливост. Миналата година бяха отпуснати други 791 млн. долара на 16 организации, включително Световния фонд за дивата природа (WWF), Съвета за защита на природните ресурси и неправителствената организация „Запазване на природата“ (Nature Conservancy).

още от Общество