Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Един от всеки 10 българи полага тежък физически труд

47

Снимка: Guliver / Getty images

Около 10% или един от всеки 10 българи работи тежък физически труд, показват данни от анализ на Евростат за спецификата на трудовите условия в страните на ЕС през 2017 г. Според данните около 28% от българите работят изправени, също толкова (28 на сто) упражняват труд в условия на умерени физически усилия, а други 34% работят в седнало положение.

Като изцяло отрицателна оценяват организацията на работното място и свързаните с това здравословни проблеми около 20% от българите. Болшинството от работещите – 60% - оценяват като задоволителна работната среда и организацията на труда. Други 20% от анкетираните пък оценяват условията си на труд като "отлични". Около една четвърт от работещите българи в принудителна поза на работното място (седнали или изправени) споделят за вече появили се или потенциални рискове за здравословното си състояние от тези условия на труд, информира БТА.

По данни на НСИ у нас в края на 2017 г. са били наети около 3,2 млн. лица по трудово или служебно положение. От тях най-голям дял, близо 24 процента, са били заети в преработващата промишленост - около 700 хиляди души. 

Втора по численост е групата на хората, занимаващи се с търговия - около 390 хиляди души. В сферата на образованието са работили около 167 хиляди души, в здравеопазването - 142 хиляди, в строителството - 122 хиляди в администрацията - 117 хиляди, в държавното управление - около 111 хиляди.

Най-малобройни са били работещите в добивната промишленост - 21 700 и в сферата на сделките с недвижими имоти - 21 550.

Около 40% или почти 4-ма от всеки 10 работник в ЕС са се трудили в седяща поза, показват още данните на Евростат - офис-работници, шофьори, компютърни специалисти, административен персонал и др.

Всеки пети европеец или 20% от работната сила в ЕС пък са работили в изправена поза - учители, контрольори, работници в промишлеността, селскостопански работници, търговци и др. Други 30% са работили умерен физически труд, а 10 на сто от европейците са полагали труд в тежки условия.

Най-висок дял на европейци, които са работили в условия на тежък труд е регистриран в Гърция – 22%, Полша – 16%, Унгария и Хърватия - по 15% и др. Най-нисък дял на хора, работещи тежък физически труд, е отчетен в Малта - 6 на сто, Дания - 7 на сто, Холандия и Норвегия - по 8 на сто и др. В поза на чиновници, тоест в седнало положение, са били най-много работещите в Белгия - 43 на сто, Естония - 41 на сто и Великобритания - 40 на сто. Най-висок дял на хора, работещи в изправена поза, е отчетен в Испания - 43 на сто, Румъния - 36 на сто, България - 28 на сто и Португалия - 26 на сто.

Според изследване на учени от Кралския институт в Белфаст относно условията на труд - всеки десети случай на преждевременна смърт във Великобритания е бил свързан със заседнал начин на живот, както и труд в сравнително неподвижна поза. Много британци са принудени да седят по цял ден на работното си място в офиса, което води до много здравословни проблеми и негативи за общественото здравеопазване, предупреждават учените.

още от Общество
20
Петък
Септември