нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Едва 17 % от младите хора вярват безрезервно на социалните мрежи, сочи изследване

Снимка: Shutterstock

Социалните мрежи са най-обичайното място, от което младите хора получават информация, но това не означава, че вярват на всичко, което четат и гледат там. Едва 17% казват, че "много" вярват на информацията, публикувана по тези платформи, противно на мнението на по-възрастните поколения, че младежите приемат за чиста монета едва ли не всичко, което четат в интернет. Това показва проучването The Changing Childhood Project, цитирано от Дневник, представено като първото по рода си изследване, което пита няколко поколения за техните възгледи за света и какво е да си дете днес.

То е на УНИЦЕФ и Галъп и бе публикувано на 20 ноември, Световният ден на детето. В него са изследвани повече от 21 000 души в две възрастови групи (15-24 години и 40 години и повече) в 21 държави - България не е сред тях. Национално представителни проучвания са извършени в страни от всички региони - Африка, Азия, Европа, Северна и Южна Америка. Според данните от него над два пъти повече се доверяват напълно младите хора на международните (36%) и националните (37%) медии.

При възможност за повече от един отговор анкетираните са посочили още учените (56%) и лекари и медици (61%). Младите хора показват отчетливо по-ниско - спрямо възрастните над 40 години - доверие към религиозните институции - 32 срещу 39 процента. Те са и по-доверчиви към националните правителства (33%), за разлика от възрастните, сред които 27% имат голямо доверие на министрите си.

Половината от възрастните (с 6 пункта по-малко от младите) в анкетата казват, че много вярват на учените. Това е едно от потвържденията, които социолозите установяват, че младите хора търсят информация от повече източници. При това я търсят онлайн (69%), докато само 25% от възрастните г оправят в традиционни източници.

Достъпът до интернет наистина е жизнено важен за 15-24-годишните, защото 77% от тях казват, че всеки ден влизат в световната мрежа. В групата над 40 години така постъпват 52%. Разбира се, има огромни разлики според инфраструктурата на съответната държава - ако в Япония 96% от младите са непрекъснато в интернет, то в Зимбабве това правят 15% от връстниците им.

 

още от Общество