нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Еколози обвиниха принца на Лихтенщайн в убийството на най-големия мечок в Европа

Снимка от фейсбук страницата на Agent Green, според която това е застреляният Артър.

Румънската екологична група Agent Green и австрийската VGT обвиниха принц Емануел фон унд цу Лихтенщайн, че е убил най-голямата мечка в Европа по време на лов, съобщава BBC.

Според съобщения в медиите принцът е получил разрешение от румънското министерство на околната среда за лов на мечка, която причинила щети на фермери в румънското село Ойдула. Лихтенщайн обаче убил не въпросната мечка, а 17-годишен мечок на име Артър.

Активистите твърдят, че целта на ловуването на принца е бил именно мечокът като трофей.

Ръководителят на Agent Green, Габриел Поун, обясни, че без мечки като Артър съществува риск от намаляване на популацията.

Според ръководителя на румънската Национална агенция за опазване на околната среда Октавиан Берчану след отстрела на животното е започнало разследване, което проверява вкллючително и версия за бракониерство

Според румънското законодателство кафявите мечки са защитен вид. Трофейното им ловуване е официално забранено от 2016 г. Правителството обаче прави изключение и издава разрешение за отстрел на някои представители на този вид, които представляват заплаха за населението или причиняват сериозни вреди.

още от Общество