нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Емил Хърсев: Няма яснота докога ще продължи кризата

Снимка: Кадър от БНТ

Панденомика е новата дума, която се роди през изминалата година - науката за влиянието на пандемията върху икономиката. Това е мрачна наука и като че ли основно ѝ правило е максимално вайкане с цел максимално извличане на помощи и увеличаване на държавният ангажимент към отраслите, пострадали от мерките за справяне с пандемията. Това каза в ефира на БНТ финансовият анализатор Емил Хърсев.

"Няма добри новини, за съжаление. Всички прогнози, касаещи продължителност и спад, са преминати в цял свят. Досега няма яснота докога ще продължи това положение", добави той.

Хърсев прогнозира, че никога няма вече да се възстанови това състояние, което познаваме от преди пандемията. "Практически главните градски улици, особено в малките градове ще бъдат тежко и трайно засегнати. Хората няма да променят трайно навиците си. Те вече се свикнали да пазаруват онлайн и ще запазят тези навици", каза още той. 

Според него, едни от най-големите минуси на онлайн търговията е контролът върху качеството и скоростта на доставките. 

По думите му, в пандемията наемите падат, тъй като намалява търсенето на площи. "След като са затворени магазините и ресторантите, е естествено, че една част от магазинерите и ресторантьорите прекратяват договорите за наем и напускат недвижимите имоти. Ново търсене на тези площи няма", добави той.

още от Общество