Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Франция отменя повишаването на акциза върху горивата

28

Френският премиер Едуар Филип

Снимка: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Франция окончателно отменя повишаването на акциза върху горивата, става ясно днес след изявление от Елиейския дворец. Решението идва само ден след обявяването на 6-месечния мораториум върху екологичните данъци на горивата. от обяви, че отпада мярката от бюджета за 2019 г. 

Френското правителство намалява бюджета си за 2019 г. след седмици на протести, които хвърлиха части от Париж в пламъци, пише The Guardian.

Часове преди взимането на решението днес министър-председателят Едуард Филип заяви, че правителството му е готово да преразгледа данъка, ако бъдат намерени други решения, които да направят преминаването към по-чисто гориво по-леко за джоба на хората.

"Гражданите и депутатите ще трябва да намерят през следващите седмици и месеци решения и финансиране, които да посрещнат предизвикателствата на екологичния преход; решения, които ще запазят покупателната способност на нашите граждани ", добави той.

Министърът на екологичния преход Франсоа Де Рюжи също заяви пред журналисти, че лично е разговарял с президента Макрон, който е потвърдил, че отмяната е окончателна. Президентът е настоял всички политически и синдикални организации, както и бизнес лидерите да дадат ясна и категорична призива за спокойствие.

Въпреки новите мерки обаче, жълтите жилетки отново се заканват да протестират, обявявайки решението като "малко закъсняло" и настоявайки за по-широки социални реформи, включително увеличаване на минималната работна заплата.

С планове за протести през следващата седмица са също превозвачите и фермерите.

още по темата
още от Общество
24
Петък
Май