нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Национален протест срещу Наредба №18 в деня на гласуването на вота

Снимка: Shutterstock

Хотелиери, ресторантьори, търговци и представители на малкия и средния бизнес излизат на национален протест на 29-и януари пред Народното събрание срещу предстоящото влизане в сила на станалата вече скандално известна Наредба №18, която предвижда за пореден път смяна на касовите апарати и софтуерите. Представители на туристическия бранш се обявиха за отлагането ù, както и за преразглеждане на текстовете й.

От Българския съюз по балнеология и спа съобщиха, че изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което са поискали отлагането на наредбата с 5 години и преразглеждане на текстовете й, засягаща дейността на търговците, които използват софтуер за управление на продажбите. И твърдят, че адаптирането към изискванията на новата наредба ще вкарат големи хотелски вериги или курорти в огромни разходи.

От Сдружение „Национален борд по туризъм“ също са изпратили писмо до премиера, финансовия министър и ръководството на НАП, в което настояват за отсрочка, докато се изработят „адекватни критерии“ и постепенен срок по въвеждането на изискванията на наредбата - от малките обекти към големите, защото, според организацията, едновременното въвеждане ще доведе до хаос. 

Наредба №18 е регулация, която възниква, за да постави изисквания към касовите апарати в търговската мрежа. Впоследствие наредбата се разпростира върху софтуерите за управление на фирмите от почти всички сектори и продажбите чрез интернет и се разраства до все по-нови изисквания. Преди дни търговците също се обявиха против новия софтуер за управление на продажбите, който според тях ще даде директен достъп на данъчните до базата данни на фирмите, като клиенти, цени на стоки и услуги, брой служители, заплати и други данни, с които може да се злоупотреби. В обхвата на наредбата попадат и общопрактикуващите лекари, които след 31-и януари трябва да поддържат два софтуера- един за осигурените и един за неосигурените пациенти, към които НАП също ще има директен достъп. Джипитата твърдят, че по този начин има опасност за изтичане на медицинска информация.

По груби сметки на бизнеса инвестициите в подмяна на фискални устройства и компютърни програми ще надхвърлят половин милиард лева. 

 

още по темата
още от Общество