Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Хюман райтс уоч" поиска от Рияд достъп до задържани саудитски правозащитнички

18

Снимка: EPA-EFE / AHMED YOSRI

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" поиска днес Саудитска Арабия да осигури на независими международни наблюдатели достъп до саудитски правозащитнички, задържани през май, за да се уверят, че жените са в добро здравословно състояние и им е гарантирана сигурност, предаде Франс прес.

На 23 ноември саудитските власти окачествиха като лъжливи и необосновани докладите на "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", според които правозащитници са били измъчвани и подложени на сексуални посегателства зад решетките. "Хюман райтс уоч" даде пример с три жени.

Днес същата организация посочи в комюнике, че на 28 ноември е получила данни от информиран източник, според които саудитските власти са изтезавали четвърта жена и по думите на "различни източници" това насилие над жени активистки продължава.

Като изтъква "редовните лъжи" на Рияд от октомври насам по повод убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция, "Хюман райтс уоч" настоява саудитските власти да разрешат незабавно "достоверно" разследване на обвиненията във връзка с мъчения и малтретиране на задържани активисти.

Над десет правозащитници, включително жени, бяха арестувани през май, малко преди Рияд да анулира забраната за жени да шофират. Задържаните бяха обвинени в измяна и действия за  подкопаване на стабилността на саудитското кралство.

Впоследствие някои бяха освободени, но други като 29-годишната Луджайн ал Хатлул и Азиза ал Юсеф - учителка в пенсия, остават зад решетките, без да им е повдигнато обвинeние и осигурен адвокат, напомня АФП съобщение на "Амнести интернешънъл" от ноември, когато организацията прикани за незабавното им освобождаване, съобщава БТА.

още по темата
още от Общество
24
Петък
Май