Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Индийският носител на Нобелова награда за икономика израснал в семейство на икономисти

Снимка: Guliver/Getty Images

Индийски политици и университетски преподаватели приветстваха Нобеловата награда за икономика, присъдена вчера на родения в Индия Абхиджит Банерджи, предаде Ройтерс. Гордата майка на наградения коментира пред струпалите се в апартамента й посетители, че той произлиза от "семейство на икономисти".
Нирмала Банерджи показа на журналисти копие от книгата на сина си "Слаба икономика" на фона на букети, пристигащи в дома й в град Колката, и телефонни разговори с приятели и роднини, които се обаждаха да я поздравят.
"Ние сме семейство на икономисти, баща му, аз (...), всеки е икономист", каза тя. "Работехме обаче в различни сфери. Имахме дискусии и дебати по много въпроси", уточни майката.
Абхиджит Банерджи получи признание за работата си в борбата със световната бедност и според някои наградата е отхвърляне на на политиката, водена от премиера на Индия Нарендра Моди, припомня БТА.
Банерджи, който спечели тазгодишния приз за икономика заедно с Естер Дюфло и Майкъл Креймър за "техния експериментален подход към борбата с
глобалната бедност", критикуваше правителството на Моди. Според него някои от правителствените икономически решения като забраната на банкнотите с висока стойност са били "странни".
През март той се присъедини към 107 икономисти и социални учени в опита да се сложи край на политическата намеса в работата на индийските статистически институции. Банерджи твърди, че целостта на икономическите данни трябва да бъде защитена след обвинения, че растежът е бил раздут, а данните за 45-годишен максимум на безработицата потулени.
Въпреки това премиерът Моди похвали лауреата в Туитър: "Поздравления за Абхиджит Банерджи (...). Той допринесе значително за намаляване на бедността".

още по темата
още от Общество
20
Понеделник
Януари