Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Италианската полиция на лов за фалшиви новини

100

Графика: commons.wikimedia.org

Италианската полиция пусна сайт, чрез който гражданите на страната могат да сигнализират за потенциални фалшиви новини, съобщи Франс прес.

Читателите могат да съобщават на сайта, ако една информация им се стори невярна. „Пощенската полиция“, специализирана в наблюдението на интернет и телекомуникационните мрежи, ще проверява сигналите в рамките на възможностите си, поясни директорката на полицейската служба Нунция Джиарди.  

При проверката ще бъдат идентифицирани източниците на информацията, както и евентуалните й опровержения, и ако се окаже, че новината е фалшива, ще бъде публикувано опровержение на сайта на полицията и в социалните мрежи, каза вътрешният министър Марко Минити.

Ако фалшивата новина е клеветническа или обидна, пощенската полиция може да сезира съда.

Италианските власти въведоха мярката по-малко от 2 месеца преди парламентарните избори от 4 март, чиито резултат, според прогнозите, е много несигурен. Властите заявиха, че не се страхуват от количеството сигнали и са готови да проверят всяки от тях.  

Еврокомисарката по цифровото общество Мария Габриел призова в понеделник за „европейски подход към фалшивите новини“ и създаде експертна група по този въпрос.

Наскоро френският президент Еманюел Макрон даде срок до края на 2018 г. да бъде приет закон срещу фалшивите новини.

още от Общество
19
Вторник
Февруари